“Vad händer det om man sväljer rått kött?”

Bakterier och virus trivs i rått kött, och om man får i sig av dem kan man få matförgiftning. Normalt dör dessa när man tillreder köttet, och bl.a. griskött och malet kött ska alltid tillredas innan man äter det. Helt kött och exempelvis lufttorkad skinka som hanterats på rätt sätt kan ätas rått.
När man tillreder köttet blir det lättare att tugga och spjälka i matsmältningskanalen, men människans matsmältning kan också spjälka rått kött. Det har forskats mycket i om det finns mera vitaminer och mineraler i rått eller tillrett kött, men detta vet man inte ännu med säkerhet. Risken att få matförgiftning tros ändå väga ut eventuella fördelar med att äta rått kött.

Källa:

https://thl.fi/documents/834036/1449627/evira_taulukko_turvallisen_kayton_ohjeet_final+(1).pdf/5b26d678-f18c-43d1-8328-cfc0f8f1cab9

Previous
Previous

“Kan man få i sig för mycket protein och bli sjuk av det?”

Next
Next

“Vad händer det om man får i sig tandkräm?”